ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Αρχική » Uncategorized » Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας

Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας

Advertisements

Το Σάββατο που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης – παρωδίας που το μετεμφυλιακό κράτος έστησε σε βάρος των κατηγορουμένων – σε έκτακτο στρατοδικείο – η αγέρωχη στάση του Νίκου Μπελογιάννη συγκίνησαν τη διεθνή κοινότητα και οδήγησαν σε διαδηλώσεις και διαβήματα ενάντια στη θανατική καταδίκη των κατηγορουμένων αγωνιστών. Ο Πάμπλο Πικάσο φιλοτέχνησε σκίτσο για τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο», την πιο χαρακτηριστική εικόνα του Νίκου Μπελογιάννη κατά τη διάρκεια της δίκης.

Μερικά ιδιαίτερα αποσπάσματα από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη, παρατίθενται παρακάτω:

Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ’ αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω

Τα δικαστήριά σας είναι δικαστήρια σκοπιμότητας. Γι’ αυτό δε ζητώ την επιείκειά σας. Αντικρίζω την καταδικαστική σας απόφαση με περηφάνια και ηρεμία. Με το κεφάλι ψηλά θα σταθώ μπροστά στο εκτελεστικό σας απόσπασμα. Αλλά είμαι σίγουρος πως θα ‘ρθει η μέρα, που οι ίδιοι δικαστές που τώρα με δικάζουν, θα ζητήσουν χάρη απ’ τον ελληνικό λαό

Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Μπάτσης που επίσης στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα», η επιστημονική πληρότητα και η διορατική προσέγγιση του οποίου αποτελούν και σήμερα σημείο αναφοράς αλλά και επίκαιρο οδηγό για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Χαρακτηριστικό, σαν να ήταν γραμμένο για το σήμερα, απόσπασμα της σκέψης του Μπάτση:

«Σήμερα, λοιπόν, προϋπόθεση για να τεθούν τα θεμέλια της ανοικοδόμησης στο απώτερο μέλλον σε πλατιές και κοινωνικές βάσεις είναι να ελευθερωθεί ο λαός και η οικονομία του, από κάθε αντιπαραγωγικό, αντιοικονομικό και εκμεταλλευτικό εμπόδιο που έστηνε στην πρόοδο της χώρας μια μονοπωλιακή κερδοσκοπική ολιγαρχία… Ο λαός κάνει το καθήκον του με στερήσεις και εξαντλητική εργασία. Ποιος όμως δεν κάνει το καθήκον του απέναντι στη χώρα και το λαό; Να, το βασικό πρόβλημα της ανοικοδόμησης. Πρέπει να εξεταστεί κατά κλάδους και τομείς της οικονομίας ποια ενδογενής αιτία εμποδίζει την ανασυγκρότηση και πως μπορεί να εξουδετερωθεί …»

Με μοναδικό τρόπο αποτυπώθηκαν σε τραγούδι τα συναισθήματα που γέννησε στον αγωνιζόμενο λαό η δίκη και εκτέλεση των αγωνιστών:

Τον ξέρουνε τα ελάτια, τα πλατάνια
ίδιος μ’ αυτά, περήφανος, στητός
αχούν απ’ τη φωνή του τα ρουμάνια
μπρος για τη νίκη, για το κόμμα μπρος.

Ο Μπελογιάννης ζει μες στην καρδιά μας,
ο Μπελογιάννης ζει πα στις κορφές
ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας
στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές.

Ζει σ’ όλους τους καιρούς, σ’ όλους τους τόπους
το κάθε σπίτι, σπίτι του δικό.
Ζει ο Μπελογιάννης, ζει με τους ανθρώπους
που χτίζουν έναν κόσμο σοσιαλιστικό.
 Δεν ξεχνάμε!

mpelogiannhs

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: